Workshops middeleeuwse ambachten

Workshops middeleeuwse ambachten

2025-08-30 om 11.00-17.00 uur

Kennis- en Ynformaasjesintrum, Pypkedyk 4

Op zaterdag 30 augustus kunt u onder leiding van de re-enacters van Monetarii Dorestatii zelf aan de slag in Hegebeintum. U kunt kiezen uit workshops naaldbinden, kaartweven, middeleeuwse potten handvormen en het snijden van amuletten van been. Afhankelijk van de workshop kunnen er 5-7 mensen aan meedoen. 
De minimum leeftijd voor de workshops is 8 jaar en de workshops duren 30 tot 45 minuten. Het volledige programma en de kosten per workshop komen begin augustus op de website te staan. De prijs is dan inclusief materiaal en een kop thee/koffie of fris. u kunt dan online inschrijven. 

Naaldbinden
Naaldbinden is een van de oudste technieken om textiel te maken van gesponnen wol. Lang voordat breien en haken werden uitgevonden, maakten mensen met alleen een grote houten of benen naald in een techniek die het meest op haken lijkt sokken, mutsen, handschoenen en andere kledingstukken en accesoires waarvoor rekbare textiel nodig was. Bij naaldbinden maak je gebruik van losse draden wol die je tijdens het werken steeds aan elkaar vastzet door middel van vilten. Het is een leuke techniek die wel wat handigheid vereist, maar waarmee je dan ook de leukste handgemaakte kledingstukken en accessoires kunt maken. 

Kaartweven 
Kaartweven is een oude weeftechniek die al in de vroege middeleeuwen werd gebruikt om bandjes met mooie ingeweven patronen te maken. De techniek kwam en komt bij heel veel verschillende volkeren voor, o.a. in het oude Egypte, maar ook bij de inheemse bevolking van Zuid-Amerika. Waarschijnlijk bereikte de techniek vanuit Egypte Europa. Bij kaartweven geleid je een aantal verschillende gekleurde scheringdraden door kaartjes met (meestal) vier gaten. Door de kaarten vervolgens voor elke inslag een slag te draaien, krijg je hele mooie patronen in stevige bandjes. De bandjes werden en worden gebruikt om kleding mee te versieren, maar ook als hengsels voor tassen, als veters voor schoenen, om mee te vlechten in je haar en zo zijn er nog allerlei gebruiksmogelijkheden. 

Vroeg middeleeuwse potten handvormen 
Van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen was de pottebakkersschijf nog niet in gebruik in Nederland. Potten werden met de hand gemaakt van lokaal gewonnen zee- of rivierklei en vervolgens gebakken. In deze workshop leer je zelf met de hand een pot van klei te maken en hoe de potten in de verschillende perioden en gebieden in de geschiedenis versierd werden en hoe je dus kunt herkennen waar gevonden potten vandaan komen en hoe oud ze zijn. 

Amuletten snijden van been
Vanaf de prehistorie tot ver in de 19e eeuw, tot de ontdekking van metalen en kunsstof, waren botten van dieren, meestal been genoemd,  een veelgebruikt materiaal om allerleid dagelijkse gebruiksvoorwerpen van te maken, zoals gespen, dobbelstenen, kammen, schrabbertjes, maar ook sieradn zoals kralen en amuletten. In deze workshop leer je om zelf van been een amulet te snijden.