Wisselexpositie voorjaar 2024: 'Zee van bloemen' van Irene Feenstra

Voor de expositie 'Zee van bloemen' fotografeerde Irene Feenstra de achttien karakteristieke stinzen- bloemen die als uitgangspunt zijn genomen voor de stinzenflora-monitor. Zij fotografeerde de stinzenbloemen gedurende de gehele bloeiperiode en verwerkte de genomen foto’s  in een viertal bloemstillevens: Martenastate, Dekemastate, Harstastate en Sjuxmastate. Alle vier states heeft ze meerdere keren bezocht om zodoende de mooiste stinzenbloemen  vast te leggen.
Van alle foto’s maakte ze in fotocollages een combinatie van bloemen die in werkelijkheid niet in dezelfde periode bloeien. Zoals de 17e eeuwse meesterschilders de tulp combineerden met zomer -en najaarsbloeiers, zo heeft Irene vrijwel alle bloemen van de monitor steeds in een van de  stillevens verwerkt. Dit resulteerde in vier prachtige stillevens. Naast de stillevens heeft Irene in de expositie informatie over stinzenflora verwerkt. Thema’s die langskomen zijn de Engelse landschapstuin, het ontstaan van de stinzenflora, biodiversiteit en de botanische kunstenaar.   

In 2004 studeerde Irene af aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als portretfotograaf raakte ze steeds meer geïnteresseerd in beeldbewerking en vormgeving. Met de vier bloemstillevens deelt ze graag met u haar waardering voor stinzenbloemen en het Friese culturele erfgoed.
 

Informatie voor potentiële exposanten

Naast de permanente expositie zijn er in het Kennis- en Informatiecentrum ook wisselexposities die aansluiten bij de thema's van ons Informatiecentrum en/of een podium geven aan regionale kunstenaars en verhalen van onze partners (bijv. Wetterskip Fryslân, It Fryske Gea en Stichting Alde Fryske Tsjerken).
De toegang tot de wisselexposties is inbegrepen bij de toegang voor het Archeologisch Steunpunt. We proberen per jaar vier wisselexposities te organiseren. Het centrum heeft op de verdieping een bescheiden ruimte gereserveerd voor wisselexposities. Het terpcafe kan ook worden gebruikt. Wij geven de voorkeur aan exposities die verband houden met het thema van het infomatiecentrum: het waddengebied en/of het terpenlandschap. Daarnaast zijn ook regionale kunstenaars welkom om hun werken tentoon te stellen. Vanwege de schuine wanden op de bovenverdieping is de expositieruimte niet geschikt voor grote schilderijen, maar wel voor kleinere werken op vrijstaande wandjes en drie-dimensionale kunst op sokkels of in vitrines.
Exposanten mogen het werk dat tentoongesteld wordt verkopen. Zij dragen in dat geval wel provisie af, die ten goede komt aan het Kennis- en Informatiecentrum. Wij nemen de PR-zaken voor onze rekening, wat betekent dat kranten, uit-websites, uit-bijlagen en omroepen op de hoogte worden gehouden van de nieuwste exposities. 
Wij werken met een overeenkomst waarin de afspraken en verplichtingen zijn opgenomen.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via het contactformulier of info@terphegebeintum.nl.