Ga op ontdekkingsreis in Hegebeintum

Terp Hegebeintum doet mee aan de actie ‘Help Pake en Beppe de vakantie door’. Op ‘vertoon’ van een volwassene hebben kinderen in de voorjaarsvakantie (25 februari t/m 5 maart) gratis entree tot het Kennis- en Informatiecentrum, de kerk en Harsta State. Op woensdag 1 maart, vrijdag 3 maart, zaterdag 4 maart en zondag 5 maart is het centrum geopend van 13.00-17.00. De jeugd kan terpenhuizen bouwen. Op woensdag en zaterdag zijn er ook speciale rondleidingen voor kinderen in het archeologisch centrum. Op alle dagen zijn zowel de kerk als Harsta State met een gids te bezoeken.


Terwijl pake en beppe rondkijken in het Kennis-  en Ynformaasjesintrum of iets lekkers nemen in het terpcafé bouwt en kleurt de jeugd een eigen terphuis. Dat mogen zij daarna in de expositie zetten. Zo ontstaat er in de expositie in het Archeologisch Centrum een  compleet mini-terpdorp! Na afloop is er voor de bouwer van het mooiste huis een prijs. 
Woensdagmiddag en zaterdagmiddag zijn er speciale rondleidingen voor de jeugd  door het archeologisch centrum. De gids vertelt over topstukken als de Vikinghelm van Hallum, de gouden mantelspeld en een bronzen halsring, die een jonge vrouw tweeduizend jaar geleden meekreeg op haar laatste reis. Een boorkern neemt je mee door 10.000 jaar geschiedenis. Zo groot als de twaalf meter lange boorkern, zo klein zijn de vleugeltjes van een strandloper. Maar daar zit wèl een groots verhaal achter. Voor wie dat weet zal dit ‘adhd-vogeltje’ nooit meer hetzelfde zijn. In de expositie is ook aandacht voor zeespiegelstijging. Moeten wij in de toekomst weer op terpen wonen om droge voeten te houden?
Jonge archeologen mogen ook zelf aan de slag. In Terp Hegebeintum hangt een magnetisch bord waarop je een skelet in elkaar kunt zetten. Tip: maak meteen ook even een selfie voor thuis.
Na afloop is het goed toeven in het terpcafé, met aansluitend een beklimming van de hoogte terp van Europa of een bezoek aan de mooie Harsta State! 

 

14 februari 2023