Expositie Zondagsschoolplaten door Stichting Alde Fryske Tsjerken
Op de eerste etage van het Kennis- en Informatiecentrum Hegebeintum is tot en met 30 juni 2025 de wisselexpositie 'Zondagsschoolplaten' te zien, ingericht door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In de collectie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken bevinden zich ongeveer tachtig schoolplaten die dateren uit de jaren 1893-1910. Die schoolplaten zijn afkomstig uit kerken in Fryslân die sedert 1970 eigendom zijn geworden van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Dergelijke schoolplaten werden vroeger gebruikt voor het christelijk godsdienstonderwijs in de protestantse zondagsscholen.
De platen werden destijds uitgegeven door een uitgever in Providence, USA in de serie ‘he Sunday School Superintendent and Bible Lesson Pictures’. Bij drukkerij G.F. Callenbach in Nijkerk werden de platen voorzien van de Nederlandse onderschriften of bijschriften op de achterzijde van de plaat. Uitgeverij Callenbach gaf ook veel kinderboeken uit, die vaak door zondagsscholen werden aangekocht om als kerstgeschenk aan kinderen te geven.
De expositie geeft informatie over de geschiedenis van de zondagsscholen en toont een selectie van 25 zondagsschoolplaten in volgorde van Bijbelse verhalen. Ook zijn er enige voorbeelden te zien van zondagsschoolboekjes uitgegeven door G.F. Callenbach te Nijkerk uit de jaren 1900-1925 en 1945-1955.
Stichting Alde Fryske Tsjerken
De stichting Alde Fryske Tsjerken kent geen religieus oogmerk, maar geeft met deze expositie van zondagsschoolplaten aandacht aan platen van Bijbelse verhalen in haar collectie die in vroeger dagen invloedrijk waren bij de opvoeding en vorming van kinderen.
De stichting Alde Fryske Tsjerken wil haar kerken, die stuk voor stuk bijzonder zijn, goed onderhouden en waar nodig aanpassen voor nieuw gebruik. Maar dat niet alleen. We tonen ook graag de vele bijzondere en interessante voorwerpen die zich in onze kerken én in onze collectie bevinden. Want we willen ons erfgoed vooral ook van de samenleving laten zijn. De deuren open, allerlei soorten activiteiten, veelzijdig gebruik - aandacht voor al het moois dat onze Friese kerken te bieden hebben -, dat is wat we graag zien en waar we verhalen over vertellen.
Informatie voor potentiële exposanten
Naast de permanente expositie zijn er in het Kennis- en Informatiecentrum ook wisselexposities die aansluiten bij de thema's van ons Informatiecentrum en/of een podium geven aan regionale kunstenaars en verhalen van onze partners (bijv. Wetterskip Fryslân, It Fryske Gea en Stichting Alde Fryske Tsjerken). De toegang tot de wisselexposties is inbegrepen bij de toegang voor het Archeologisch Steunpunt. We proberen per jaar vier wisselexposities te organiseren. Het centrum heeft op de verdieping een bescheiden ruimte gereserveerd voor wisselexposities. Het terpcafe kan ook worden gebruikt. Wij geven de voorkeur aan exposities die verband houden met het thema van het infomatiecentrum: het waddengebied en/of het terpenlandschap. Daarnaast zijn ook regionale kunstenaars welkom om hun werken tentoon te stellen. Vanwege de schuine wanden op de bovenverdieping is de expositieruimte niet geschikt voor grote schilderijen, maar wel voor kleinere werken op vrijstaande wandjes en drie-dimensionale kunst op sokkels of in vitrines. Exposanten mogen het werk dat tentoongesteld wordt verkopen. Zij dragen in dat geval wel provisie af, die ten goede komt aan het Kennis- en Informatiecentrum. Wij nemen de PR-zaken voor onze rekening, wat betekent dat kranten, uit-websites, uit-bijlagen en omroepen op de hoogte worden gehouden van de nieuwste exposities. Wij werken met een overeenkomst waarin de afspraken en verplichtingen zijn opgenomen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via het contactformulier of info@terphegebeintum.nl.